Ar(t)monii : Laborator de Lucru – Articol în ziarul Telegraf

Element primordial al universului – în mitologia greacă, zeiţa Gheea (Pământ) este mamă a tuturor zeilor -, pământul reprezintă o continuă sursă de inspiraţie, plecând de la Creatorul suprem, care a făurit omul din lut, spunându-i „pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”. Lutul i-a fost „muză” şi coregrafei Stela Cocârlea, care i-a dedicat un spectacol concis, dar concentrat, la care artele au fost invitate să intre în dialog. Astfel, bucata de lut a căpătat formă, sub mâinile dibace ale sculptoriţei Lelia Rus-Pîrvan, pe măsură ce povestea sa se depăna în paşi de dans contemporan, pe un fundal sonor emoţionant, cu muzică şi poezie live. Totul a fost reunit sub titulatura „ARTmonii – laborator de lucru” şi s-a desfăşurat ieri, într-un spaţiu care încurajează dialogul muzelor, Muzeul de Artă.

„VIS ÎN COCHILIE” Performance-ul a fost deschis de micuţa şi multipremiata balerină Runia Hânză, protagonistă a momentului coregrafic „Vis în cochilie”, menit să arate „profanilor” momentul tainic al naşterii unei perle în culcuşul de sidef al scoicii. Costumul original al visului a fost creat de designerul Liliana Cornilă.

MUZICĂ ŞI POEZIE LIVE Partea a doua a „ARTmoniilor” a fost gândită sub forma unui dialog al artelor. Astfel, pe măsură ce tânărul balerin Adrian Cosmin Bogdan îşi susţinea complexa şi expresiva partitură coregrafică pe versurile Iuliei Pană – poeta a avut un element de recuzită simbolic, o pană neagră -, sculptoriţa Lelia Rus-Pîrvan însufleţea lutul. Totul a fost învăluit de muzica live din duduk (instrument de suflat confecţionat din lemn de cais) a compozitorului Adrian Hasna Preda, care a cucerit publicul şi prin câteva momente originale de percuţie.

„Sunt fascinată de lut, de această bucată de materie, de… neînceput, care, atunci când începi să o plămădeşti, opune rezistenţă, apoi se lasă în mâna ta şi devine operă de artă. Aşa este şi lucrul cu corpul uman, pe care l-am resimţit în repetiţiile noastre de la balet”, a spus Stela Cocârlea, cea care a semnat regia şi scenariul „ARTmoniilor”. „Niciodată lutul nu a fost pus să danseze pe muzică live, pe o coregrafie contemporană”, a mai spus coregrafa.

DE LA CONSTANŢA, LA MUNCHEN ŞI NEW YORK Printre cei prezenţi la acest eveniment s-a aflat şi cunoscutul artist plastic dobrogean Ion Tiţoiu, care a spus, la final: „A fost un spectacol fermecător. Ca de obicei, Stela Cocârlea vine cu surprize super, ceea ce demonstrează că este o mare doamnă a baletului românesc̶


Performance-ul „ARTmonii” va participa, sub formă de film, la festivaluri de artă contemporană din Munchen şi New York.
de Mirela STÂNGĂ
Galerie Foto :

This entry was posted in Creatii, Evenimente, Presă, Profesional. Bookmark the permalink.